torsdag 19 december 2019

Gycklarnas Afton.

Harriet Andersson träffar på Hasse Ekman. Båda har svart hår. Harriet säger att Hasse är vacker som en flicka. Hasses ansikte är nätt, men fårat. En gång i tiden var han nog vacker som en flicka. Med den svarta peruken mot de bleka ögonen blir han en fåfäng skugga av ungdomen.

Han våldtar henne senare i filmen. Hon är smickrad av honom först, leker med tanken. Men när hon vill dra sig ur är hon inlåst i hans loge och erbjuds ett vackert värdefullt smycke om han får ligga med henne.

Och hon tror att smycket är värdefullt. Att denne man är beredd att ge henne något värt en halv förmögenhet för att få ligga med henne. Så klart är hon lurad.

Hennes pojkvän, en fet cirkusdirektör som svettas och egentligen vill tillbaka till sin fru och barn. En fru som är mycket nöjd att slippa honom. Han blir svartsjuk och bedrövad över hela sin situation. Den misslyckade cirkusen. Det tröstlösa flängandet land och rike runt.

Den danska clownen.

Varför pratar han danska. Det låter liksom på låtsas. Måste googla Anders Eks danska kunskaper nån gång, se om svar finns. Eller är han bara hopplös. En hopplös skådespelare som hade en take. Anders Ek utstrålar verkligen fullblodad hopplös skådespelare. Det där känsliga ansiktet. Det grötiga ev låtsasspråket ur hans mun.

Cirkusdirektören är iaf olycklig och ska skjuta sig själv. Det är speglar och ångestsvett och en helt bedårande katt. Den bjuder på så gulliga uttryck att de är värdiga spridning på youtube och miljonpublik. Katten ser på Åke Grönsbergs Cirkusdirektör, hur han våndas och lider. Slår han kanske Harriet? Minns inte. Sen kämpar han med sig själv. Att döda sig. Katten har runda ögon, katten lägger öronen bak. Katten ser än hit, än dit. Den lilla munnen är nästan öppen i ett O.

Hursomhelst slutar det med att Åke skjuter cirkusen björn och inte sig själv och Gudrun Brost förstår direkt på hans steg vad som är påväg att hända och skriker och hänger i åkes arm och björnen dör och sen är det väl slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar