fredag 21 juni 2019

Midsommar.

Vaknade efter kl 13. Sist jag såg på klockan, innan jag somnade, var den 01:12. Kanske sov jag i tolv timmar. Kanske i elva. Ska ut och jobba natten som kommer. Ska jobba helgens tre nätter, gå av på måndag. Jobbar onsdagen och torsdagens nätter nästa vecka.

Det är midsommarafton. På Gammlia, ett friluftsmuseum några hundra meter från mig, brukar ett midsommarfirande hållas. Midsommarstång som reses, dragspel och fiol som spelas. Familjer och vänner på filtar runt. Danslekar kring stången. Vet inte hur det är i år. Men om det var firande i år så drog det in på sin slutkläm när jag vaknade. Sen töms staden på allt liv. Umeå blir öde. Krogar och de flesta restauranger är stängda. Det åks ut på landet, till varandras lantställen. Grillning eller sillätning. Stads- och villagatorna  lämnas tomma kvar.

Ett år, då reste jag från Docksta hem till Umeå på midsommar. Ett sätt att undvika att fira. Då går en längs en landsväg från solvik till Docksta. Tar mellan 30 och 45 minuter. Såg ingen på den promenaden. Kanske någon i det sommarstugeområde Solvik är, men tror inte det, tror de alla var iväg på något lokalt stångresande. Inne i Docksta var det bara jag. Affärerna var stängda. Ica och Docksta järn. Bussen kom. Förutom busschauffören var det bara jag. Bussen åkte på en nästan bilfri E4, svängde in mot Bjästa, en ung kvinna klev på. Bussen for vidare. Övik-resecentrum låg öde. Gick upp till tågen. Perrongen tom. Bara jag. Klev på tåget. Blev ensam i vagnen. Bara en biljetkontrollant som snabbt passerade. Klev ensam av tåget på Umeå östra. Fortsatte rulltrapporna upp mot sjukhuset, gick över universitetsområdet, passerade Ica Berghem och gick Axtorpsvägen upp mot mitt hem. Det var bara jag. Hörde inte ens en bil.

Hade haft planer att cykla till Mariedal och Ersboda idag. Gå på Willys och blomsterbutikerna där. Såg att Plantaget skulle ha öppet till kl 14. Har äntligen fått upp hyllan och vill få dit de krukväxter jag drömt om snabbt. Nu får det bli nästa vecka. Ser på hyllan. Ditt några travar böcker flyttat och kaktusarna. Den ser hälsosam ut. Ung och hälsosam. Böcker och växter, det är något uppstyrda människor har, om det inte svämmar över. Hyllan är där för att böckerna började svämma över, har böcker i travar på en garderob ovanför hallen. En bokhylla vars hyllplan bågnar av de dubbla travar böcker som fyller dem. Mina krukväxter är nya. Murgröna och kaktusar och en kämpande åsnesvans jag fått av mamma, vars gröna svullna blad inte är lika gröna och svullna som hos mamma, så därför är jag osäker på om den rotat sig, funnit kraften till nytt liv, eller om den bara lever på det liv den en gång hade.

Nu drog en bil förbi utanför fönstret. Den tutade högt. Det finns liv i staden än. Kanske brände den rastlöst och hetsigt ut mot havet, eller drog den ett ärevarv runt kvarteret. Hoppas på det senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar